Samen gemaakt

Samen gemaakt

Als je als maker omgeven wordt door uiteenlopende beroepen kijk je vanzelf verder dan je eigen vakgebied. Creativiteit heeft iets aanstekelijks. Het inspireert en verbindt. De stap om in De Smeltkroes samen te werken met andere disciplines is dan ook zo gezet. Waar die verrassende, dynamische en succesvolle samenwerkingen toe leiden? Dat zie en lees je op deze pagina.

 

 

 

 

Buitenblik

Buitenblik is een website met mooie fietsfilms door Nijmeegse wijken en buurten, als een virtueel uitstapje voor ouderen die (door Covid) niet naar buiten kunnen. Een te gek sociaal initiatief van twee Nijmeegse filmmakers, Smeltkroeser Sonja Willems van Binder online video en Jonathan Oosterhout.  Én een mooie samensmelting, want de website werd ontworpen door Smeltkroeser Bas Reijnen en gebouwd door Smeltkroeser Bram Linssen.

Club Goud bouwt een feestje

Juni 2019 organiseerde Club Goud een huiskamerfestival genaamd ‘Liefde voor muziek‘ in verzorgingshuis de Weijerdonck. Voor dit festival ontwierp Esther van Winkel van De Winkel van Winkel de uithangborden, waardoor duidelijk werd in welke kamers de optredens plaatsvonden.

Ook ontstond er een andere samenwerking binnen het Honigcomplex, namelijk met Brebl, waar het spoken word evenement ‘Speak your heart oud’ kon plaatsvinden.

Mooi dat dit soort samenwerkingen hier plaats kunnen vinden. We kijken uit naar de volgende edities!

Smeltkroesers in De Beurs van Berlage

Wauw.. wat gaaf! Blooz Gallery stond met kunstwerken van Louise te Poele, Gijs Scholten en Lydia Duijmelinck op This Art Fair in de Beurs van Berlage Amsterdam. Er zijn hierbij maar liefst drie Smeltkroesers betrokken! Matthijs Brul van Studio Brul maakte de flyer voor Blooz Gallery, met fotowerk van Sara Donkers Photography. Een mooi voorbeeld van hoe makers binnen De Smeltkroes elkaar weten te vinden en elkaars werk kunnen versterken. Daar zijn we trots op!

Het werk was te bewonderen van 27 tot 30 december 2018.

Muzikaal vakwerk uit De Smeltkroes

Check die versterker, wat een apparaat! En….wat een prachtige samenwerking weer binnen De Smeltkroes zeg… Peter van Doornum van Gustavson Audio zocht zijn mede-smeltkroesers op om een one of a kind versterker te bouwen met een natuurgetrouwe en gebalanceerde geluidsbeleving. Met een prachtig ontworpen front uit massief koper en een perenhouten omkasting gemaakt door Winnie Maatwerk, waarbij de volumeknop is gedraaid door Suzan Doornbos en het logo is gelaserd door Fablab Nijmegen.

Vakwerk alom!

Witwaspraktijken

Verhip, wat is dat nu weer? In De Smeltkroes zitten toch alleen maar bonafide ondernemers? Ja, natuurlijk, maar zij bedienen klanten met soms wat curieuze activiteiten. Zoals bijvoorbeeld De Wit Wasserij, een wasserette annex donutshop (over curieus gesproken). Voor de huisstijl van deze new place in town tekende grafisch vormgever Irene Disse. Revi Bloemendal van Re-Visie ontwierp en realiseerde de website en Deborah Weimer van More Than Content leefde zich uit op de tekst. Wat je dan krijgt? Hartstikke vrolijke witwaspraktijken!

Inspirerende samenwerking

Voor het toeristisch magazine To Inspire (een uitgave van RBT KAN) mocht Deborah Weimer een groot deel van de redactie voor haar rekening nemen. Omdat voor sommige artikelen ook fotografie nodig was, riep Deborah – voorheen De tekstschrijfster nu More Than Content – de hulp in van kantoorgenoot en fotograaf Lennard Heijer. Maar ze nam ook kunsthistorica Merel van den Nieuwenhof in de arm, die een stuk schreef over kunstbeweging De Stijl.

Toch verrekte handig, zo’n bedrijfsverzamelplaats waar je als creatieve professional de creatieve professionals voor het grijpen hebt…

Samengemaakt_beeld_dwe

Videopitch

Voor een subsidieaanvraag bij het SIDN Fonds heeft Louis Wolf samen met Mareef Film een videopitch gemaakt. Daarin wordt uitgelegd waarom Louis een lesapplicatie wil bouwen die basisschoolkinderen helpt bij het maken en publiceren van hun eigen website. Het resultaat: goedkeuring van de aanvraag en een subsidie van bijna €10.000!

Koninklijk partnerschap

Het team van magazine De Fabriek heeft niet stilgezeten de afgelopen tijd. Matthijs Brul (Studio Brul) en Deborah Weimer (De tekstschrijfster) tekenden voor de productie van het magazine Nijmeegse Nieuwe, dat geheel in het teken staat van de nieuwe woontoren op het Stationsplein in Nijmegen. Opdrachtgevers van Nijmeegse Nieuwe zijn woningcorporatie Talis, Slokker Bouwgroep en Hoogte Twee Architecten. De fotografie werd verzorgd door architectuurfotografe Thea van den Heuvel.

Behalve Nijmeegse Nieuwe maakten Matthijs en Deborah samen ook nog het mini-magazine Een portret van een kunstwerk. Dit deden zij in opdracht van de gemeente Dalfsen, die een aandenken wilde aan de bijzondere totstandkoming van het door Jasper Krabbé gemaakte Koningsportret. Hoewel de door de gemeente aangeleverde content uiterst summier en feitelijk was, wisten de twee er wederom wat leuks van te maken…

Veelzeggende animatie

Voor de expositie De Kunst van het Maken, georganiseerd door De Smeltkroes en Galerie Bart, maakte Mareef Film een whiteboard animatie. De animatie laat zien waar De Smeltkroes voor staat: samenwerken, uitdagen, experimenteren en grenzen verleggen.

Mareef Film maakte de animatie samen met een heel team van Smeltkroesers: Script: Koos van Dael, Marloes Morshuis, Brigitte Coopmans, Margot Brand. Tekeningen: Anke de Groot, José Ververda. Camera en Licht: Twan Peeters. Voice-over stem: Daniëlle Papenborg. Voice-over opname en muziek: Roel Hugen. Fotografie: Vera Lebens. Catering: Martijn Polman en Josie de Mol. Montage en animaties: Eveline Sonneville.

 

Gemaakt in Nijmegen

Met een kleine steek naar het ‘Made in Taiwan’, wil het label Made in Nijmegen laten zien wat er dicht bij huis gemaakt wordt. In de eigen regio en niet door middel van massa­productie. Een kwaliteitslabel met eigentijdse en onalledaagse producten, voor en door lokale makers. Voor de ontwikkeling van het label werden verschillende Smeltkroesers ingeschakeld. Twan Peeters produceerde deze adembenemende introductiefilm ter promotie van het label. De website (madeinnijmegen.com) werd onder leiding van Revisie ontworpen en ontwikkeld. De tekstschrijfster schreef de quotes voor de flyers en Lennard Heijer is nog steeds verantwoordelijk voor de productfotografie van de webshop.

 

Maken is een Kunst 

Galerie Bart, ook gevestigd op het Honigcomplex, benaderde De Smeltkroes met de vraag of het niet leuk zou zijn om de producten van Smeltkroesers te tonen tijdens een heuse expositie. Natuurlijk werd deze kans enthousiast benut. Het resultaat? De expositie De Kunst van het Maken. Een dikke maand lang konden bezoekers zich vergapen aan mooie, bijzondere en verrassende producten gemaakt door de ondernemers uit De Smeltkroes.

collage galerie bart

Prikkelende hotelkamer

Hoteleigenaren Suzanne Westrik en Michiel Vries boden de ondernemers uit De Smeltkroes de gelegenheid om een kamer in te richten van hun te openen Hotel Prikkels (Nijmegen). Maar liefst vijftien Smeltkroesers (van illustratoren tot meubelmakers) realiseerden een unieke hotelkamer waar het bijzonder goed toeven is…

Hotel prikkels1

Hout en pizza!

Ab Houtcreaties en SuzeKookt slaan de handen ineen en brengen twee disciplines bij elkaar: houtbewerken en koken. Alleen voor de kleintjes. In workshops houtbewerken leren ze hout draaien, boren, schuren en zagen. Natuurlijk met echte machines. In het Foodlab bij SuzeKookt mogen de kinderen zelf pannenkoeken of pizza’s bakken. Of frietjes eten! Door de ervaring van SuzeKookt met het koken voor kinderdagverblijven is dat altijd een gegarandeerd succes.

samengemaakt_AbHoutcreaties_1

‘Koffietafelboek’

We moeten eens koffie drinken is het nieuwe boek van Koen van Vliet en Jozien Wijkhuijs. Het boek bestaat uit twintig interviews met ondernemers en wetenschappers, onder wie mede-Smeltkroeser Joost Seegers, over hun visie, ontwikkelingen en ondernemerschap in de creatieve industrie. Het boek is gemaakt van papier van tomatenplantenvezels en medegefinancierd via crowdfunding.
Bij de totstandkoming van het boek hebben Koen en Jozien samengewerkt met verschillende Nijmeegse ondernemers. Voor de eindredactie werkte ze samen met mede-Smeltkroeser Marloes Morshuis.

Samengemaakt_koenvvliet_1

Eigentijdse nieuwjaarsgroet

Voor het Kenniscentrum van de HAN maakte Mareef Film een sketch animatie die als nieuwjaarsgroet is verstuurd aan relaties van het Kenniscentrum. De boodschap die verteld moest worden, is samen met de opdrachtgever gevangen in een beperkt aantal woorden en korte uitspraken. Twee grafisch vormgevers zetten die woorden om in sketch notes. Het ontstaan van de collage is gefilmd in de studio van Smeltkroeser Twan Peeters en later gemonteerd tot een korte en krachtige film.

De volgende Smeltkroesers waren betrokken bij de productie: Ontwerp sketch notes: Anke de Groot, José Ververda. Camera en licht: Twan Peeters. Conceptontwikkeling: Margot Brand. Montage: Eveline Sonneville.